вопросик знатокам украинского!
-
- Удален за рекламу собственного бизнеса
вопросик знатокам украинского!
Вот, вознит вот такой вопросик: как объяснить американцу изучающему украиский язык, откуда берётся форма "скаж-ить, бер-ить" Проспрягали- в будущем в совершённом виде (повелительном наклонении) получается в ед.числе "скажи, бери", а во множ.- "скажите, берите". Чувствуется, что есть какое-то объяснение, но за давностю лет забыла такие вот подробности. Буду искренне благодарна за пояснения!
-
- Уже с Приветом
Re: вопросик знатокам украинского!
wow wrote:Вот, вознит вот такой вопросик: как объяснить американцу изучающему украиский язык, откуда берётся форма "скаж-ить, бер-ить" Проспрягали- в будущем в совершённом виде (повелительном наклонении) получается в ед.числе "скажи, бери", а во множ.- "скажите, берите". Чувствуется, что есть какое-то объяснение, но за давностю лет забыла такие вот подробности. Буду искренне благодарна за пояснения!
Так это вроде как повелительное наклонение.
-
-
- Уже с Приветом
-
в будущем в совершённом виде (повелительном наклонении) получается в ед.числе "скажи, бери", а во множ.- "скажите, берите". Смотрите, к примеру: "ви скажите багото потим", но "скажить, когда почнеться".Не так ли? Вот и випливает, что окончания есть "-ите , -ить? и оба вроде би в бодужем , совершенном, повелительном...
-
- Уже с Приветом
Повелит. наклонение - Сказати
Скажіть наркотикам ні! (ви)
скажи наркотикам ні! (ти)
скажІмо наркотикам ні! (ми)
Буд. время - Сказати
Скажете наркотикам ні (ви)
Скажеш наркотикам ні (ти)
СкАжемо наркотикам ні (ми)
Скажу наркотикам ні (я)
Скаже наркотикам ні (він, вона, воно)
Скажуть наркотикам ні (вони)
Скажите, берите - не украинский, в украинском такого вообще нет!!!!!!!
Скажіть наркотикам ні! (ви)
скажи наркотикам ні! (ти)
скажІмо наркотикам ні! (ми)
Буд. время - Сказати
Скажете наркотикам ні (ви)
Скажеш наркотикам ні (ти)
СкАжемо наркотикам ні (ми)
Скажу наркотикам ні (я)
Скаже наркотикам ні (він, вона, воно)
Скажуть наркотикам ні (вони)
Скажите, берите - не украинский, в украинском такого вообще нет!!!!!!!
A bon entendeur, salut
-
- Уже с Приветом
-
- Новичок
-
- Уже с Приветом
Abenteurer wrote:Pink Monkey,
Обе формы правильные - и "скажіть", и "скажіте" (в русском, например, "сильный" и "сылен" тоже сосуществуют).
Чи я знала, ще сповита,
Що тая цариця —
Лютий ворог України,
Голодна вовчиця!..
Скажіте, сестриці?
Т. Шевченко
скажіте - застаріла форма, яка не вживається в сучасній мові. Хіба що для надання архаїчності вашому мовленню.
Карамзин изобрел только букву "ё". Х. П и Ж изобрели Кирилл и Мефодий
-
- Уже с Приветом
wow wrote:в будущем в совершённом виде (повелительном наклонении) получается в ед.числе "скажи, бери", а во множ.- "скажите, берите". Смотрите, к примеру: "ви скажите багото потим", но "скажить, когда почнеться".Не так ли? Вот и випливает, что окончания есть "-ите , -ить? и оба вроде би в бодужем , совершенном, повелительном...
У випадку "ви скажете багато потім" використовується форма слова "сказати" у майбутньому часі, це не наказова форма. Але в будь-якій мові є така річ як "модальність". Напр., "Я пішов" - використана форма минулого часу, але людина, яка каже цю фразу, ще не пішла, а стоїть у дверях. Ще один приклад іншої модальності фрази: "Ви не скажете, котра година?" - як бачите, використовується форма майбутнього часу, + частка "не" - а все це разом у фразі звучить як наказова форма. В англ. мові - Would you please... і таке інше.
Хочу додати, що фраза "ви скажете багато потім" збудована по-англійському. В українській мові порядок слів інший, якщо тільки ви не хочете наголосити на слові "потім". Але так чи інакше, збудувати краще так: "ви ПОТІМ багато скажете" (з логічним наголосом на "потім").
Я дуже старалась пояснити, якщо не зрозуміло, питайте, будь ласка.
-
- Уже с Приветом
-
- Уже с Приветом
Andy Wooden wrote:Маю декілька заперечень:ніхто, якщо справді освічений, так не скаже. "англійською мовою", "згідно з правилами англійської"Roxana wrote:збудована по-англійському.намагалася?Roxana wrote:Я дуже старалась пояснити
Освічений у чому? Хіба я тут свою освіту показую? Я просто пояснювала деякі моменти в українській мові. До речі, ви не праві.
-
- Уже с Приветом
Andy Wooden wrote:Маю декілька заперечень:ніхто, якщо справді освічений, так не скаже. "англійською мовою", "згідно з правилами англійської"Roxana wrote:збудована по-англійському.намагалася?Roxana wrote:Я дуже старалась пояснити
В українській мові є таке слово "старатися", що є синонімом "намагатися". А ще є слово "старанний" - старанний учень
"По-англійському" теж можна сказати, і в даному контексті це звучить цілком доречно. Згідно з правилами англійської мови - надто довга фраза. А "збудована англійською мовою" звучить трохи дивно, вам не здається?
Роксані можна тільки інкримінувати закінчення "сь" у слові "старалась" замість "ся" Але в розмовній мові це дозволяється, як дозволяються і скорочені форми "бува й таке", "мо' підемо", "ти ба який".