Carina wrote: как вы сами сказали, с хорошеи бутылкои вина или шаппанского и с before-dinner cocktails and after-dinner brandy, $200 на двоих набежать может очень легко
Неоднократно слышала, что не нужно платить чаевые на алкоголь. И вот тут тоже написано:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The Tip calculation should be based on the PRE-TAX ammount. Also, tips involving liquor should follow the following guidelines:
If one bottle of wine was ordered, then it is usually okay to include it's cost into the tip calculation.
If there is a lot of wine ordered or if the price of a single wine bottle is above $10, I think it's cost should NOT be included in the final tip calculation.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Но с другой стороны, погуглила и обнаружила, что сами официанты, наоборот, считают, что нужно платить. Типа если есть деньги заказывать дорогую бутылку вина, значить должны быть и деньги, чтоб платить чаевые.
Вот здесь чудак пишет: Tipping on wine? YES. YES. YES.
Ещё мне понравилось, как он описывает тяжёлую работу по открыванию бутылки и почему она заслуживает 18% чаевых с вина любой стоимости:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
If you're getting a $200 bottle, you can afford to tip on it. If anything, wine is more work for a server than ordering food. For me, when someone orders food, I punch the order in on the computer, a food runner brings it out. If someone orders wine, I ring it in on the computer...then I get wine glasses and if a bottle of white, a wine chiller. If it's bisy and I have to wait a few minutes for the bottle I set the glasses and chiller on the table. If it's slow and I get the bottle right away, I bring everything together. Now, I have to present the wine. Then cut foil, then pull out the cork, then unscrew the cork (I actually unscrew first then remove the cork with my hand), then I have to present the cork. Nope, not done. Now I have to pour a taste. Then the wine needs to be tasted, then I need to pour..and not the way water is poured, it is a "presentation" so I have to graceful and have no dripping, and roll the bottle at the end of each pour, and use a napkin to prevent drop from running down the side of the bottle.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Там же я узнала, что 15% чаевые уже считаются outdated. Нужно платить 18% минимум. Но зато, он "не обижается", если люди платят чаевые с pre-tax amount: "I won't get upset about someone tipping pre-tax". Спасибо.
__________________________________________________
Офф-топик: нужен саркастический смайлик.