Artichokes
-
- Уже с Приветом
- Posts: 12739
- Joined: 15 Jul 2004 15:35
Artichokes
Народ, расскажите как просто и вкусно приготовить артишоки и как их правильно выбирать в магазине Спасибо!
"There is no reason anyone would want a computer in their home." -- Ken Olson, president, chairman and founder of Digital Equipment Corp., 1977.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 1994
- Joined: 28 Jul 2004 18:41
Выбирать просто - смотрите, чтобы не был в бурых пятнах. Плод должен быть сочного зеленого цвета, и смотрите, чтобы нижняя поверхность листочков ( или как там еще назвать это), была посочнее.
Мы варим в большой пароварке. В большой кастрюле такая железная решетка с дырочками на дно ставится, вода наливается. на решетку артишоки, вода может слегка касаться.
До пароварки варили просто как картошку - ставить на дно, залить водой, прикрыть крышкой. Я думаю, ничего страшного без пароварки не произойдет, просто каслрюля ОК.
Варить сколько? Чего то задумалась...Обычно я ставлю, и делаю что то еще... минут 20, я думаю.
Едим с майонезом, или с Ранчо дрессингом.
Мы варим в большой пароварке. В большой кастрюле такая железная решетка с дырочками на дно ставится, вода наливается. на решетку артишоки, вода может слегка касаться.
До пароварки варили просто как картошку - ставить на дно, залить водой, прикрыть крышкой. Я думаю, ничего страшного без пароварки не произойдет, просто каслрюля ОК.
Варить сколько? Чего то задумалась...Обычно я ставлю, и делаю что то еще... минут 20, я думаю.
Едим с майонезом, или с Ранчо дрессингом.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4365
- Joined: 26 Apr 2000 09:01
-
- Уже с Приветом
- Posts: 12739
- Joined: 15 Jul 2004 15:35
Лана, Баба Яга, спасибо за советы, отварила первый артишок, получилось что-то не то. Мягкая серединка (или как она называется), но жесткие, абсолютно несьедобные листья. Варила в кастрюле 20 мин. Недоварила, переварила или артишок был старый?
"There is no reason anyone would want a computer in their home." -- Ken Olson, president, chairman and founder of Digital Equipment Corp., 1977.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4365
- Joined: 26 Apr 2000 09:01
Цветок артишока.
THE BASIC WAY TO COOK ARTICHOKES
Choose nice firm artichokes that are not turning brown or looking dry. (Usually one artichoke per person is sufficient.) Cut off the stems even with the bottom of the artichokes. Cut about an inch off of the top of the artichokes-straight across the tops of the leaves. Using a pot that's large enough to accomodate the chokes in a single layer, arrange artichokes in bottom of pot. Add water to a depth of 1 to 2 inches. Bring water to a boil and turn down heat so that the water remains at a low simmer. Cover pot and cook for 45 minutes. Check occasionally to be sure the water is not boiling away, and add more if necessary. The test for doneness is to pull out a leaf. If it comes away from the artichoke easily, it's done. Serve on a plate with a small bowl of dipping sauce. To eat artichokes, pull off individual leaves, dip in sauce, and scrape leaf between teeth to remove the soft pulp near the bottom of the leaf. The remainder of the leaf is discarded. As you get near the center, the leaves become tenderer and a greater portion of each leaf is edible. When you are near the center, remove any remaining leaves, and you'll see a fuzzy thing called a choke. This is not edible. Scrape it off with a knife or spoon and discard. Under the choke is the heart which many think is the best part of an artichoke (The leaves have a stronger taste than the heart). The heart is completely edible. Cut it up and dip the pieces in the sauce.
THE BASIC WAY TO COOK ARTICHOKES
Choose nice firm artichokes that are not turning brown or looking dry. (Usually one artichoke per person is sufficient.) Cut off the stems even with the bottom of the artichokes. Cut about an inch off of the top of the artichokes-straight across the tops of the leaves. Using a pot that's large enough to accomodate the chokes in a single layer, arrange artichokes in bottom of pot. Add water to a depth of 1 to 2 inches. Bring water to a boil and turn down heat so that the water remains at a low simmer. Cover pot and cook for 45 minutes. Check occasionally to be sure the water is not boiling away, and add more if necessary. The test for doneness is to pull out a leaf. If it comes away from the artichoke easily, it's done. Serve on a plate with a small bowl of dipping sauce. To eat artichokes, pull off individual leaves, dip in sauce, and scrape leaf between teeth to remove the soft pulp near the bottom of the leaf. The remainder of the leaf is discarded. As you get near the center, the leaves become tenderer and a greater portion of each leaf is edible. When you are near the center, remove any remaining leaves, and you'll see a fuzzy thing called a choke. This is not edible. Scrape it off with a knife or spoon and discard. Under the choke is the heart which many think is the best part of an artichoke (The leaves have a stronger taste than the heart). The heart is completely edible. Cut it up and dip the pieces in the sauce.
Simplicity is the ultimate sophistication (Leonardo da Vinci)
-
- Уже с Приветом
- Posts: 1994
- Joined: 28 Jul 2004 18:41
[Clothilda], когда листки уже почти не држатся на самом плоде, тогда артишок готов. Может , все дело в том, как Вы его есть хотели? Вы не должны есть весь лист. Хорошее описание как эо делать - в баби-ягином посте:
Потом, когда все "объедено", остается самое вкусное -сердце артишока - снимаете все, что лишнее, сердцевинка такая беловатая, мягкая, небольшая.
[To eat artichokes, pull off individual leaves, dip in sauce, and scrape leaf between teeth to remove the soft pulp near the bottom of the leaf. The remainder of the leaf is discarded.]
Потом, когда все "объедено", остается самое вкусное -сердце артишока - снимаете все, что лишнее, сердцевинка такая беловатая, мягкая, небольшая.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 12739
- Joined: 15 Jul 2004 15:35