Холодные супы

Все, что вкусно.
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Холодные супы

Post by Перекатиполе »

Лето скоро, хочется окрошки холодненького супчика. На ум приходит Гаспаччо, свекольник, разные овощные/салатные окрошки на кефире (без картошки :D )... Что ещё?
deliasmith
Уже с Приветом
Posts: 3670
Joined: 08 Mar 2007 05:08
Location: vancouver

Re: Холодные супы

Post by deliasmith »

Перекатиполе wrote: 28 Apr 2018 18:21 Лето скоро, хочется окрошки холодненького супчика. На ум приходит Гаспаччо, свекольник, разные овощные/салатные окрошки на кефире (без картошки :D )... Что ещё?
Суп из зеленого горошка с мятой, болгарский суп из огурца с кефиром.
Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

deliasmith wrote: 28 Apr 2018 19:05 Суп из зеленого горошка с мятой....

Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
А на каком бульоне?

Это понятно, но "а поговорить?" (с) :D
deliasmith
Уже с Приветом
Posts: 3670
Joined: 08 Mar 2007 05:08
Location: vancouver

Re: Холодные супы

Post by deliasmith »

Перекатиполе wrote: 28 Apr 2018 19:10
deliasmith wrote: 28 Apr 2018 19:05 Суп из зеленого горошка с мятой....

Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
А на каком бульоне?

Это понятно, но "а поговорить?" (с) :D
На курином или овощном. https://notenoughcinnamon.com/pea-mint- ... ainer-9031
Готовится быстро , и могу подтвердить , что очень вкусно , потому что пробовала сама.
Вы сказали без картошки , но на первом месте среди холодных супов французский классический висуаз.
http://www.thecookingjar.com/vichyssois ... leek-soup/
Из картошки и лука-порея. Очень вкусно. :great:
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

deliasmith wrote: 28 Apr 2018 20:15
На курином или овощном. https://notenoughcinnamon.com/pea-mint- ... ainer-9031
Готовится быстро , и могу подтвердить , что очень вкусно , потому что пробовала сама.

Вы сказали без картошки , но на первом месте среди холодных супов французский классический висуаз.
http://www.thecookingjar.com/vichyssois ... leek-soup/
Из картошки и лука-порея. Очень вкусно. :great:
Спасибо! :great:

Из лука-порея и картошки (с цв капустой) у меня вон сейчас на плите кастрюлька побулькивает. :D Но его холодным есть не вкусно, кмк...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Avgolemono :)

Для рецептов гуглить - chilled avgolemono
Но у нас тут еще пока такой холод собачий, что мне ничего холодного не хочется :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080

INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds

PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
deliasmith
Уже с Приветом
Posts: 3670
Joined: 08 Mar 2007 05:08
Location: vancouver

Re: Холодные супы

Post by deliasmith »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080

INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds

PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
Очень вкусно, да, но , во-первых не холодный, во- вторых, поскольку основной ингредиент -хлеб , надо есть немедленно после приготовления, иначе хлеб разбухает и весь суп превращается в густую кашу.
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
Это какой-то молочный коктейль сладкий, а не суп... :oops:
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Перекатиполе wrote: 29 Apr 2018 15:59
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
Это какой-то молочный коктейль сладкий, а не суп... :oops:
C уксусом-то :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

deliasmith wrote: 29 Apr 2018 15:56
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080

INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds

PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
Очень вкусно, да, но , во-первых не холодный, во- вторых, поскольку основной ингредиент -хлеб , надо есть немедленно после приготовления, иначе хлеб разбухает и весь суп превращается в густую кашу.
А почему не холодный, если написано - cover and chill until very cold, about 2 hours
Добавлю - и хлеб замачивается заранее вместе со всеми ингридиентами - так что уж что разбухло, то разбухло - дальше не пойдет :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:26 Avgolemono :)

Для рецептов гуглить - chilled avgolemono
3 tablespoons cornstarch :shock:

In an electric mixer, beat eggs with whisk until fluffy .
Do not let it come to a boil; eggs will curdle. Serve immediately.

Сложно как... :oops: Да ещё и крахмала 3 ложки :D Неполезный супчик!
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Перекатиполе wrote: 29 Apr 2018 16:05
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 15:26 Avgolemono :)

Для рецептов гуглить - chilled avgolemono
3 tablespoons cornstarch :shock:

In an electric mixer, beat eggs with whisk until fluffy .
Do not let it come to a boil; eggs will curdle. Serve immediately.

Сложно как... :oops: Да ещё и крахмала 3 ложки :D Неполезный супчик!
Где это ты крахмал нашла? :)
вот, например, первый же нагугленный:
Chilled Avgolemono Soup от Марты Стюарт:
https://www.marthastewart.com/1138641/c ... emono-soup
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

еще один с яйцами:
CHILLED AND DILLED AVGOLEMONO SOUP
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-354232
INGREDIENTS
4 cups chicken stock, or 3 cups reduced-sodium chicken broth plus 1 cup water
1/4 cup medium-or long-grain white rice
2 large eggs
3 tablespoons fresh lemon juice
1 scallion green, thinly sliced
2 tablespoons chopped dill

PREPARATION
Simmer stock and rice in a heavy medium saucepan, covered, until rice is very tender, about 30 minutes. Purée mixture in a blender (use caution when blending hot liquids). Whisk eggs together in a medium bowl. Gradually whisk in hot stock mixture. Return to saucepan and cook over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon, until soup registers 170°F on an instant-read thermometer.
Strain soup through a fine-mesh sieve into a metal bowl. Stir in lemon juice, then quick-chill in an ice bath, stirring occasionally, until cold. Stir in scallion, dill, and salt and pepper to taste.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Очень красивое слайдшоу по холодным супам - на любой вкус :)
https://www.epicurious.com/recipes-menu ... es-gallery
Но при моей лени (и при местной летней жаре) мне всегда проще сбросить имеющиеся фрукты-ягоды и несколько листочков мяты в блендер с кусками льда - и готово. Получается эдакий холодный сок с мякотью :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Вот этот понравился (тем, что варить не надо :) )- тоже нечто среднее между гаспачо и шейком :)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... p-51179160
CHILLED TOMATO AND STONE FRUIT SOUP
INGREDIENTS
2 pounds beefsteak tomatoes (about 4), quartered
1 large English hothouse cucumber, peeled, seeded, cut into pieces
1 large ripe peach, peeled, halved
1/2 jalapeño, seeded (or with seeds for a spicier soup), chopped
1/2 garlic clove
1 cup fresh (or frozen, thawed) cherries (about 8 ounces), pitted
2 tablespoons (or more) white balsamic or Sherry vinegar
1/4 cup extra-virgin olive oil plus more
1 1/2 teaspoon kosher salt plus more
Freshly ground black pepper
Flaky sea salt (such as Maldon)

PREPARATION
Pulse tomatoes in a blender until finely chopped and transfer to a large bowl. Pulse cucumber, peach, jalapeño, garlic, and cherries in blender until finely chopped and add to bowl with tomatoes. Mix in vinegar, 1/4 cup oil, 1 1/2 teaspoon kosher salt, and 1 cup cold water; season with pepper. Cover and let sit at room temperature 1 hour, or chill at least 12 hours.
Season soup with kosher salt, pepper, and more oil and vinegar, if desired. Serve soup drizzled with oil and seasoned with sea salt and pepper.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 17:10 Где это ты крахмал нашла? :)
3 tablespoons cornstarch

https://www.marthastewart.com/326838/av ... lemon-soup
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 17:38 Вот этот понравился (тем, что варить не надо :) )- тоже нечто среднее между гаспачо и шейком :)
Да, вот этот хорошо звучит. :great:
deliasmith
Уже с Приветом
Posts: 3670
Joined: 08 Mar 2007 05:08
Location: vancouver

Re: Холодные супы

Post by deliasmith »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 16:03

А почему не холодный, если написано - cover and chill until very cold, about 2 hours
Добавлю - и хлеб замачивается заранее вместе со всеми ингридиентами - так что уж что разбухло, то разбухло - дальше не пойдет :)
Перепутала вот с этим, очень ингредиенты похожи. Но тоже отличный суп
https://www.jamieoliver.com/recipes/bre ... mond-soup/
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

deliasmith wrote: 29 Apr 2018 19:28
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 16:03

А почему не холодный, если написано - cover and chill until very cold, about 2 hours
Добавлю - и хлеб замачивается заранее вместе со всеми ингридиентами - так что уж что разбухло, то разбухло - дальше не пойдет :)
Перепутала вот с этим, очень ингредиенты похожи. Но тоже отличный суп
https://www.jamieoliver.com/recipes/bre ... mond-soup/
По Вашей ссылке они пишут, что его можно есть и горячим, и холодным :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Вот явный копикат из нашей окрошки :)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-235443

CHILLED RADISH BUTTERMILK SOUP

INGREDIENTS
1/2 pound trimmed radishes, quartered (1 1/4 cups)
3/4 pound seedless cucumber (usually plastic-wrapped), peeled and chopped (2 cups)
2 cups well-shaken chilled buttermilk
1 teaspoon salt
1 teaspoon seasoned rice vinegar
1/2 teaspoon sugar
Garnish: thin slices of cucumber and radish

Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 20:11 Вот явный копикат из нашей окрошки :)
Я из buttermilk или кефира делаю баланду с салатом-латуком (предварительно wilted with salt), зелёным луком и яйками. Очень вкусно! :great:
User avatar
Перекатиполе
Уже с Приветом
Posts: 5032
Joined: 02 Jan 2015 04:43

Re: Холодные супы

Post by Перекатиполе »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 20:11 Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
Что за любовь к пюре-супам у этих кулинаров? Жевать лень, что ли? :D
User avatar
nvvosk
Уже с Приветом
Posts: 36937
Joined: 08 Sep 2003 13:32
Location: Chicago area

Re: Холодные супы

Post by nvvosk »

Перекатиполе wrote: 29 Apr 2018 21:58
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 20:11 Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
Что за любовь к пюре-супам у этих кулинаров? Жевать лень, что ли? :D
Наверное, чтобы их можно было пить :)
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
User avatar
тетя Саша
Уже с Приветом
Posts: 951
Joined: 26 Apr 2005 21:51
Location: Спб-Mск ->Newton,MA

Re: Холодные супы

Post by тетя Саша »

nvvosk wrote: 29 Apr 2018 23:52
Перекатиполе wrote: 29 Apr 2018 21:58
nvvosk wrote: 29 Apr 2018 20:11 Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
Что за любовь к пюре-супам у этих кулинаров? Жевать лень, что ли? :D
Наверное, чтобы их можно было пить :)
Открываю секрет :wink: - чтобы детям можно было дать такой суп без "это вытащи, лук не буду, картошку не ем и пр."
Нет ложной надежды, есть ложное отчаяние.

Return to “Кулинария”