Интересный продукт Truvia

Все, что вкусно.
User avatar
IvanGrozniy
Уже с Приветом
Posts: 10399
Joined: 04 Feb 2004 14:14
Location: Edgewater, NJ

Интересный продукт Truvia

Post by IvanGrozniy »

Image
FDA одобрило продажу этого сахарозаменителя.
Пытаюсь взвесить все за и против. Пока ничего вразумительного найти не удалось.
Здесьпобочные эффекты какие-то непонятные. Многие случаи похожи на самовнушение.

Кто, что думает?
marinagt

Re: Интересный продукт Truvia

Post by marinagt »

я тоже долго читала и пыталась разобратся.
truvia, так же известна как rebiana и PureVia, все это сделано из Stevia

по-моему лучше не использовать

....Just because a substance is natural, does not mean that it is safe. In the 1990s, the U.S. FDA rejected stevia for use as a food ingredient. Likewise, Canada did not approve stevia, and a European Community scientific panel declared that stevia was unacceptable for use in food. High dosages fed to rats reduced sperm production and increased cell proliferation in their testicles, which could cause infertility or other problems. Pregnant hamsters that had been fed large amounts of a derivative of stevioside called steviol had fewer and smaller offspring. In the laboratory, steviol can be converted into a mutagenic compound, which may promote cancer by causing mutations in the cells' DNA.


In the 21st century, Cargill and Merisant (which marks aspartame-based Equal) developed extracts of stevia that are 95 percent pure rebaudioside A and 200 times as sweet as sugar. The companies call their products Truvia and PureVia, respectively, with the nickname of rebiana. In 2008, Cargill and Merisant told the FDA that rebiana should be considered "generally recognized as safe...


Если Cargill and Merisant, которые аспартам производят, взялись за производство, что-то сразу расхотелось покупать...
User avatar
Helen_NJ
Уже с Приветом
Posts: 2546
Joined: 13 Oct 2001 09:01
Location: Riga -> NJ -> MN -> MD -> NC

Re: Интересный продукт Truvia

Post by Helen_NJ »

IMHO все эти stevia-производные ничем не лучше уже известных сахарозаменителей. Сначала FDA все одобряет, а потом выясняется, что какие-то побочные эффекты. От aspartame дебилами становятся, в Splenda - bleach и т.д.

Я сама пользуюсь Splenda (или store brand), но очень мало и, честно говоря, просто не заморачиваюсь поисками ужасов в интернете. Про stevia читала, что она якобы придает горьковатый привкус, поэтому и не заинтересовалась.
"Whether you think you can or whether you think you can't - you're right." Henry Ford

Return to “Кулинария”