Что за птица?

Все, что вкусно.
User avatar
Azazello
Уже с Приветом
Posts: 3179
Joined: 12 Jun 2001 09:01
Location: SPb,Russia->Rehovot, Israel->Cambridge, MA

Что за птица?

Post by Azazello »

Подали мне тут в одном месте Cornish hen. Вкусно! А как она по-русски называется? Я так думаю, рябчик, или куропатка (судя по размерам и потому что hen), но может кто-то знает перевод?
В Oxford Dictioary я этого не нашёл - может, это американизм?
Всё чудесатее и чудесатее... (c) Alice
User avatar
CTAC_P
Уже с Приветом
Posts: 6789
Joined: 01 Jun 2001 09:01

Post by CTAC_P »

§70.201 Chickens.

The following are the various classes of chickens:

(a) Rock Cornish game hen or [b:b1f93ad98d]Cornish game hen[/b:b1f93ad98d]. A Rock Cornish game hen or Cornish game hen is a young immature chicken (usually 5 to 6 weeks of age), weighing not more than 2 pounds ready-to-cook weight, which was prepared from a Cornish chicken or the progeny of a Cornish chicken crossed with another breed of chicken.

(b) Rock Cornish fryer, roaster, or hen. A Rock Cornish fryer, roaster, or hen is the progeny of a cross between a purebred Cornish and a purebred Rock chicken, without regard to the weight of the carcass involved; however, the term "fryer," "roaster," or "hen," shall apply only if the carcasses are from birds with ages and characteristics that qualify them for such designation under paragraphs (c) and (d) of this section.

(c) Broiler or fryer. A broiler or fryer is a young chicken (usually under 13 weeks of age), of either sex, that is tender-meated with soft, pliable, smooth-textured skin and flexible breastbone cartilage.

(d) Roaster or roasting chicken. A bird of this class is a young chicken (usually 3 to 5 months of age), of either sex, that is tender-meated with soft, pliable, smooth-textured skin and breastbone cartilage that may be somewhat less flexible than that of a broiler or fryer.

(e) Capon. A capon is a surgically unsexed male chicken (usually under 8 months of age) that is tender-meated with soft, pliable, smooth-textured skin.

(f) Hen, fowl, or baking or stewing chicken. A bird of this class is a mature female chicken (usually more than 10 months of age) with meat less tender than that of a roaster or roasting chicken and nonflexible breastbone tip.

(g) Cock or rooster. A cock or rooster is a mature male chicken with coarse skin, toughened and darkened meat, and hardened breastbone tip.
http://www.ams.usda.gov/poultry/standards/amspst98.htm
User avatar
EMT
Уже с Приветом
Posts: 11040
Joined: 15 May 2001 09:01
Location: Minneapolis, MN (10000 lakes) USA

Post by EMT »

Это не рябчик и не куропатка. Хотя многие (да и я сам) называют это куропатками.
На самом же деле это разновидность кур родом из Англии - из графства Cornwall (поэтому и "cornish").
Мимоходом...
User avatar
Azazello
Уже с Приветом
Posts: 3179
Joined: 12 Jun 2001 09:01
Location: SPb,Russia->Rehovot, Israel->Cambridge, MA

Post by Azazello »

Спасибо! Значит ещё буржуем не стал (рябчиков пожевать не удалось пока :mrgreen: ).
Куропатка так куропатка :mrgreen: .
Всё чудесатее и чудесатее... (c) Alice
User avatar
Ally
Уже с Приветом
Posts: 2417
Joined: 31 Mar 2000 10:01
Location: SoBe FL

Post by Ally »

Я очень люблю такие курочки. Посоветуйте, пожалуйста, как их лучше приготовить (желательно рецепт приготовления в духовке, но можно и другие). Спасибо!

Return to “Кулинария”