Холодные супы
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
Холодные супы
Лето скоро, хочется окрошки холодненького супчика. На ум приходит Гаспаччо, свекольник, разные овощные/салатные окрошки на кефире (без картошки )... Что ещё?
-
- Уже с Приветом
- Posts: 3670
- Joined: 08 Mar 2007 05:08
- Location: vancouver
Re: Холодные супы
Суп из зеленого горошка с мятой, болгарский суп из огурца с кефиром.Перекатиполе wrote: ↑28 Apr 2018 18:21 Лето скоро, хочется окрошки холодненького супчика. На ум приходит Гаспаччо, свекольник, разные овощные/салатные окрошки на кефире (без картошки )... Что ещё?
Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
Re: Холодные супы
А на каком бульоне?deliasmith wrote: ↑28 Apr 2018 19:05 Суп из зеленого горошка с мятой....
Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
Это понятно, но "а поговорить?" (с)
-
- Уже с Приветом
- Posts: 3670
- Joined: 08 Mar 2007 05:08
- Location: vancouver
Re: Холодные супы
На курином или овощном. https://notenoughcinnamon.com/pea-mint- ... ainer-9031Перекатиполе wrote: ↑28 Apr 2018 19:10А на каком бульоне?deliasmith wrote: ↑28 Apr 2018 19:05 Суп из зеленого горошка с мятой....
Погуглите Cold summer soups и выскочит море разливанное
Это понятно, но "а поговорить?" (с)
Готовится быстро , и могу подтвердить , что очень вкусно , потому что пробовала сама.
Вы сказали без картошки , но на первом месте среди холодных супов французский классический висуаз.
http://www.thecookingjar.com/vichyssois ... leek-soup/
Из картошки и лука-порея. Очень вкусно.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
Re: Холодные супы
Спасибо!deliasmith wrote: ↑28 Apr 2018 20:15
На курином или овощном. https://notenoughcinnamon.com/pea-mint- ... ainer-9031
Готовится быстро , и могу подтвердить , что очень вкусно , потому что пробовала сама.
Вы сказали без картошки , но на первом месте среди холодных супов французский классический висуаз.
http://www.thecookingjar.com/vichyssois ... leek-soup/
Из картошки и лука-порея. Очень вкусно.
Из лука-порея и картошки (с цв капустой) у меня вон сейчас на плите кастрюлька побулькивает. Но его холодным есть не вкусно, кмк...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Avgolemono
Для рецептов гуглить - chilled avgolemono
Но у нас тут еще пока такой холод собачий, что мне ничего холодного не хочется
Для рецептов гуглить - chilled avgolemono
Но у нас тут еще пока такой холод собачий, что мне ничего холодного не хочется
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080
INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds
PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080
INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds
PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 3670
- Joined: 08 Mar 2007 05:08
- Location: vancouver
Re: Холодные супы
Очень вкусно, да, но , во-первых не холодный, во- вторых, поскольку основной ингредиент -хлеб , надо есть немедленно после приготовления, иначе хлеб разбухает и весь суп превращается в густую кашу.nvvosk wrote: ↑29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080
INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds
PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
C уксусом-то
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
А почему не холодный, если написано - cover and chill until very cold, about 2 hoursdeliasmith wrote: ↑29 Apr 2018 15:56Очень вкусно, да, но , во-первых не холодный, во- вторых, поскольку основной ингредиент -хлеб , надо есть немедленно после приготовления, иначе хлеб разбухает и весь суп превращается в густую кашу.nvvosk wrote: ↑29 Apr 2018 15:32 Вот этот суп интересно будет попробовать:
AJO BLANCO (или White gazpacho)
https://www.epicurious.com/recipes/food ... o-51149080
INGREDIENTS
1 green apple (such as Granny Smith), peeled, cored, chopped
1 large garlic clove, chopped
3 cups crustless 1" cubes day-old white country bread
1 cup seedless green grapes, halved
1/2 cup whole blanched almonds
1/2 cup whole milk
Kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil plus more
3 tablespoons red wine vinegar plus more
Freshly ground black pepper
1/2 cup sliced almonds
PREPARATION
Combine apple, garlic, bread, grapes, blanched almonds, milk, and 2 cups water in a medium bowl; season with salt. Cover and chill for at least 6 hours and up to 1 day.
Transfer soup base to a blender and purée, adding water by tablespoonfuls if too thick, until smooth. With motor running, gradually add 3/4 cup oil and 3 tablespoons vinegar and blend until soup is emulsified. Season with salt, pepper, and more vinegar, if desired. Strain soup through a fine-mesh sieve into a large bowl; cover and chill until very cold, about 2 hours. DO AHEAD: Soup can be made 1 day ahead. Keep chilled.
Preheat oven to 350°F. Spread sliced almonds on a rimmed baking sheet and toast, tossing occasionally, until golden, about 4 minutes. Let cool.
Divide soup among bowls; top with toasted almonds; drizzle with oil and vinegar.
Добавлю - и хлеб замачивается заранее вместе со всеми ингридиентами - так что уж что разбухло, то разбухло - дальше не пойдет
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Где это ты крахмал нашла?Перекатиполе wrote: ↑29 Apr 2018 16:053 tablespoons cornstarch
In an electric mixer, beat eggs with whisk until fluffy .
Do not let it come to a boil; eggs will curdle. Serve immediately.
Сложно как... Да ещё и крахмала 3 ложки Неполезный супчик!
вот, например, первый же нагугленный:
Chilled Avgolemono Soup от Марты Стюарт:
https://www.marthastewart.com/1138641/c ... emono-soup
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
еще один с яйцами:
CHILLED AND DILLED AVGOLEMONO SOUP
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-354232
INGREDIENTS
4 cups chicken stock, or 3 cups reduced-sodium chicken broth plus 1 cup water
1/4 cup medium-or long-grain white rice
2 large eggs
3 tablespoons fresh lemon juice
1 scallion green, thinly sliced
2 tablespoons chopped dill
PREPARATION
Simmer stock and rice in a heavy medium saucepan, covered, until rice is very tender, about 30 minutes. Purée mixture in a blender (use caution when blending hot liquids). Whisk eggs together in a medium bowl. Gradually whisk in hot stock mixture. Return to saucepan and cook over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon, until soup registers 170°F on an instant-read thermometer.
Strain soup through a fine-mesh sieve into a metal bowl. Stir in lemon juice, then quick-chill in an ice bath, stirring occasionally, until cold. Stir in scallion, dill, and salt and pepper to taste.
CHILLED AND DILLED AVGOLEMONO SOUP
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-354232
INGREDIENTS
4 cups chicken stock, or 3 cups reduced-sodium chicken broth plus 1 cup water
1/4 cup medium-or long-grain white rice
2 large eggs
3 tablespoons fresh lemon juice
1 scallion green, thinly sliced
2 tablespoons chopped dill
PREPARATION
Simmer stock and rice in a heavy medium saucepan, covered, until rice is very tender, about 30 minutes. Purée mixture in a blender (use caution when blending hot liquids). Whisk eggs together in a medium bowl. Gradually whisk in hot stock mixture. Return to saucepan and cook over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon, until soup registers 170°F on an instant-read thermometer.
Strain soup through a fine-mesh sieve into a metal bowl. Stir in lemon juice, then quick-chill in an ice bath, stirring occasionally, until cold. Stir in scallion, dill, and salt and pepper to taste.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Очень красивое слайдшоу по холодным супам - на любой вкус
https://www.epicurious.com/recipes-menu ... es-gallery
Но при моей лени (и при местной летней жаре) мне всегда проще сбросить имеющиеся фрукты-ягоды и несколько листочков мяты в блендер с кусками льда - и готово. Получается эдакий холодный сок с мякотью
https://www.epicurious.com/recipes-menu ... es-gallery
Но при моей лени (и при местной летней жаре) мне всегда проще сбросить имеющиеся фрукты-ягоды и несколько листочков мяты в блендер с кусками льда - и готово. Получается эдакий холодный сок с мякотью
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Вот этот понравился (тем, что варить не надо )- тоже нечто среднее между гаспачо и шейком
https://www.epicurious.com/recipes/food ... p-51179160
CHILLED TOMATO AND STONE FRUIT SOUP
INGREDIENTS
2 pounds beefsteak tomatoes (about 4), quartered
1 large English hothouse cucumber, peeled, seeded, cut into pieces
1 large ripe peach, peeled, halved
1/2 jalapeño, seeded (or with seeds for a spicier soup), chopped
1/2 garlic clove
1 cup fresh (or frozen, thawed) cherries (about 8 ounces), pitted
2 tablespoons (or more) white balsamic or Sherry vinegar
1/4 cup extra-virgin olive oil plus more
1 1/2 teaspoon kosher salt plus more
Freshly ground black pepper
Flaky sea salt (such as Maldon)
PREPARATION
Pulse tomatoes in a blender until finely chopped and transfer to a large bowl. Pulse cucumber, peach, jalapeño, garlic, and cherries in blender until finely chopped and add to bowl with tomatoes. Mix in vinegar, 1/4 cup oil, 1 1/2 teaspoon kosher salt, and 1 cup cold water; season with pepper. Cover and let sit at room temperature 1 hour, or chill at least 12 hours.
Season soup with kosher salt, pepper, and more oil and vinegar, if desired. Serve soup drizzled with oil and seasoned with sea salt and pepper.
https://www.epicurious.com/recipes/food ... p-51179160
CHILLED TOMATO AND STONE FRUIT SOUP
INGREDIENTS
2 pounds beefsteak tomatoes (about 4), quartered
1 large English hothouse cucumber, peeled, seeded, cut into pieces
1 large ripe peach, peeled, halved
1/2 jalapeño, seeded (or with seeds for a spicier soup), chopped
1/2 garlic clove
1 cup fresh (or frozen, thawed) cherries (about 8 ounces), pitted
2 tablespoons (or more) white balsamic or Sherry vinegar
1/4 cup extra-virgin olive oil plus more
1 1/2 teaspoon kosher salt plus more
Freshly ground black pepper
Flaky sea salt (such as Maldon)
PREPARATION
Pulse tomatoes in a blender until finely chopped and transfer to a large bowl. Pulse cucumber, peach, jalapeño, garlic, and cherries in blender until finely chopped and add to bowl with tomatoes. Mix in vinegar, 1/4 cup oil, 1 1/2 teaspoon kosher salt, and 1 cup cold water; season with pepper. Cover and let sit at room temperature 1 hour, or chill at least 12 hours.
Season soup with kosher salt, pepper, and more oil and vinegar, if desired. Serve soup drizzled with oil and seasoned with sea salt and pepper.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
Re: Холодные супы
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
-
- Уже с Приветом
- Posts: 3670
- Joined: 08 Mar 2007 05:08
- Location: vancouver
Re: Холодные супы
Перепутала вот с этим, очень ингредиенты похожи. Но тоже отличный суп
https://www.jamieoliver.com/recipes/bre ... mond-soup/
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
По Вашей ссылке они пишут, что его можно есть и горячим, и холоднымdeliasmith wrote: ↑29 Apr 2018 19:28Перепутала вот с этим, очень ингредиенты похожи. Но тоже отличный суп
https://www.jamieoliver.com/recipes/bre ... mond-soup/
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Вот явный копикат из нашей окрошки
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-235443
CHILLED RADISH BUTTERMILK SOUP
INGREDIENTS
1/2 pound trimmed radishes, quartered (1 1/4 cups)
3/4 pound seedless cucumber (usually plastic-wrapped), peeled and chopped (2 cups)
2 cups well-shaken chilled buttermilk
1 teaspoon salt
1 teaspoon seasoned rice vinegar
1/2 teaspoon sugar
Garnish: thin slices of cucumber and radish
Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
https://www.epicurious.com/recipes/food ... oup-235443
CHILLED RADISH BUTTERMILK SOUP
INGREDIENTS
1/2 pound trimmed radishes, quartered (1 1/4 cups)
3/4 pound seedless cucumber (usually plastic-wrapped), peeled and chopped (2 cups)
2 cups well-shaken chilled buttermilk
1 teaspoon salt
1 teaspoon seasoned rice vinegar
1/2 teaspoon sugar
Garnish: thin slices of cucumber and radish
Purée all ingredients in a blender until very smooth. Serve immediately.
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
-
- Уже с Приветом
- Posts: 4987
- Joined: 02 Jan 2015 04:43
-
- Уже с Приветом
- Posts: 36926
- Joined: 08 Sep 2003 13:32
Re: Холодные супы
Наверное, чтобы их можно было питьПерекатиполе wrote: ↑29 Apr 2018 21:58Что за любовь к пюре-супам у этих кулинаров? Жевать лень, что ли?
Разрешаю исправлять мои ошибки (но учить жизни уже поздно)...
-
- Уже с Приветом
- Posts: 951
- Joined: 26 Apr 2005 21:51
- Location: Спб-Mск ->Newton,MA
Re: Холодные супы
Открываю секрет - чтобы детям можно было дать такой суп без "это вытащи, лук не буду, картошку не ем и пр."
Нет ложной надежды, есть ложное отчаяние.