
French Apple Pie
1/4 cup butter, softened
3/4 cup sugar (оригинальный рецепт шел с 1 cup, но это слишком много, можно даже еще уменьшить, если яблоки очень сладкие)
1 egg
1/4 tsp salt
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1 tsp backing soda
1 cup all-purpose flour
1/2 cup chopped walnuts
2 1/2 cups cored, peeleddiced apple (около 2 яблок)
1 tsp vanilla extract
2 TBSP hot water
1. Preheat oven to 350 degrees F (175 C). Grease a 9-inch pie pan.
2. Combine butter, sugar, egg, salt, cinnamon, nutmeg, soda, flour, nuts, apples, vanilla and hot water in the order given. (Batter will be thick). Pour into pie pan.
3. Bake for 45 minutes at 350 degrees F.
Очень важно соблюсти порядок смешивания инградиентов и воду добавлять именно в конце. Тесто действительно выходит очень густое и вода его только слегка увлажняет. Меня сильно подмывало добавить еще воды, но решила рискнуть и оказалось, что все так и надо - в процессе печения пирог пропитывается соком от яблок и выходит совсем не сухой. Я еще иногда добавляю горсть изюма, но в оригинальном рецепте его не было.
В этом рецепте меня поначалу больше всего привлекло название, но оказалось, что вкус вполне под стать:
Torta di Mele al Buro (Buttery Apple Cake)
1/2 cup (1 stick) plus 1 tbsp. unsalted butter
3 Renette or Golden Delicious apples, peeled, cored, and cut into slices 1/4-inch thick
2/3 cup flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp dalt
2 whole eggs, plus 1 agg yolk
1 tsp vanilla extract
1 cup granulated sugar
1/2 stp grated lemon zest
1. Preheat oven to 375 degrees F. Generously butter a 9-inch round cake pan with 2-inch tall sides.
2. In a large frying pan over low heat, melt the butter. Pour 6 TBSP of the melted butter into a small bowl or cup; set aside. Add the apple slices to the butter remaining in the frying pan and cook, stirring occasionally, until the apples are tender, about 10 minutes. Remove from heat.
3. In a small bowl, stir together the flour, baking powder and salt. In a large bowl, beat the whole egges and egg yolk until blended. To the egg mixture, add the 6 tbsp melted butter, vanilla, sugar, and lemon zest. Stir in flour mixture and the apples. Spoon into the prepared pan, smoothing top.
4. Bake until the cake is browned, 30-35 minutes. Transfer to a wire rack and let cool in the pan for 5 minutes. Invert the cake onto a plate and lift off the pan, then invert cake again onto the rack and cool completely.
Этот пирог лучше есть теплым IMHO.
Оба рецепта требуют 9-inch pie pan, но я их делала в прямоугольной 8-inch стеклянной форме, которая мне гораздо больше нравится.