makay855 wrote:
[...]
знакомые американцы жившие в Европе + француз (коллеги по работе) были в "Пушкине". Сказали что дорого и невкусно. Сервис им почему-то тоже не понравился.
[...]
zhk wrote:
[...]
Кафе "Пушкин" имеет самые выские рейтинги среди путешественников "гурме". Кому-то кафе может не нравится, не вопрос, но эта тема не для них. Точно так же как наверное и "Жуль Верн" в Париже может не нравится французам, которые не любят стоять в листе ожидания 6 месяцев и у которых нет 500-1000 евро на ужин в нем.
Рестораны "гурме" очень быстро и динамично развиваются в Москве и иначе как "ресторанный бум" ситуацию в городе не называют.
[...]
zhk
makay855 wrote:
[...]
Уважаемый zhk -
почему Вы не можете предположить что французы были на business-dinner во время business trip - соответственно все было заплачено компанией - и вообще люди не бедные и very, very well-traveled -
т.е. почему бы просто не предположить что конкретно еда им не понравилась?
я сама была честно удивлена, т.к. давно слышала о "Пушкине", реитинги, о том какой он крутой и самый-самый (мой опыт в подобных заведениях до отьезда ограничился Боярским залом в Метрополе) - так вот мне было сказано, что еда имела жирный/маслянный привкус, что на западный вкус считается как-то не очень.
[...]
Кафе Пушкин может не всем нравится, однако оно многим нравится. В эту поездку ел у них несколько раз и они всегда были плотно заполнены народом во время ужина и скорее всего весь вечер - не смотря на то, что это сравнительно дорогое место - уровня хороших ресторанов Манхеттена или даже дороже.
Приведу ссылку и несколько цитат из сравнительно недавней статьи в британской газете The Independent о Кафе Пушкин, тематических ресторанах в Москве и о гастрономическом Ренессансе/буме там же:
The Independent (October 4, 2004): A feast fit for an oligarch
[...]
First off was Dellos's flagship establishment, the Café Pushkin on Moscow's New Bond Street, Tverskoi Boulevard. Here, in a venerable aristocratic Moscow five-floor townhouse, Makhov cooks nightly for Moscow's elite politicos and oligarchs, plus practically every celebrity passing through town.
Thus the visitors' book for recent months includes signatures and, often, paeans of culinary praise from, amongst others, Bill Clinton, Gorbachev, Putin, Quentin Tarantino, Kofi Annan, Anna Kournikova and Enrique Iglesias, Will Smith, Meryl Streep, Patrick Swayze, Malcolm McDowell, John Malkovich and Cindy Crawford.
The Café Pushkin building alone is a valid tourist attraction, with its plethora of antiques, ancient, cranky lift, tens of thousands of old books in the original library - the most exclusive dining room in the place - implausibly beautiful harpist and, best of all, the chance to see the Abramovich set on their home turf in their studiedly put-together designer leisurewear ensembles.
But, most surprisingly for a veteran of the moose lumps of old, the Pushkin's Russian food is really good stuff and even the upgraded versions of Igor the waiter have grasped the deeply un-Russian concept of pleasant service. Chef Andrei, too, was clearly out to play a blinder when I came, with the Lanesborough people anxious to show off what he can do, and I would challenge any food critic not to be impressed.
Dinner, then, was seven courses: little cakes filled with cabbage, lamb and mushrooms; a plate of exceptional pickles, served with iced vodka; blinis and more vodka, with a huge lump of proper grey beluga, which made me feel like James Bond on a night off; dumplings with minced pork, beef and lamb, and a great deal more vodka; a magnificent borsch with smoked goose breast, fried and shredded, cinnamon and honey-fried apple and sour cream; baked sterlet (a cousin of the carp that looks like a small shark) with rice, in a salmon caviar, wild cranberry and Siberian pine nut sauce, with just a little more vodka; and, finally, one of those plates of miniature pudding samples but on an especially lavish, bordering on obscene, scale.
This, you have to understand, is Makhov's Russian cuisine lite. "If I followed 18th-century recipes precisely, nobody would eat them, because tastes have changed," he says. "Today, the new Russians want to eat light. They don't want too much butter or vinegar."
[...]